Belgelendirme

Asansörler için verilen CE belgelerindeki modüllerin farklılıkları, Tasarım inceleme ve Risk analizi

Asansör Modül H1 Belgesi (2014/33/AB)

Modül H1 Nedir ?

     2014/33/AB yönetmeliğinde bulunan en popüler (CE) uygunluk değerlendirme prosedürüdür. Asansör firmalarının, tasarım konusunda sınırlamaları olmaksızın istedikleri tipte sınıfa göre elektrikli ve hidrolik asansörler yapabilmesini sağlayan tam kalite güvence sistemi belgesidir.

Modül H1 Belgesini Hangi Firmalar Alabilir ?

     Bünyesinde Elektrik ve Makine Mühendisi bulunduran asansör firmaları Modul H1 belgesi alabilirler. Tabii ki modül H1 belgesi alacak olan firmanın kapasitesinin uygun olması önemlidir. Çünkü asansör firmasına mühendis masrafları belli bir külfet getirecektir. Firmanın aylık masrafı ile aylık montaj teslimatının bu külfeti karşılaması gerekir.

Tasarım İnceleme (Risk Analizi)

     Modul H1 belgesi sahibi olan firmalar; Risk Analizini Tasarım İnceleme belgesi alarak her Risk Analiz konusu için (alçak tavan, yetersiz kuyu dibi, yetersiz kuyu üstü hacmi vb.) ayrı ayrı alınıp Modül H belgesinin geçerlilik süresince kullanabilir. Belge gözetiminde Tasarım İnceleme ve Ce Belgeleri yenilenir. Tasarım inceleme belgesini modül H1 belgesini aldığı firmadan alması şarttır.

    Modül H1 Belgesi, 2014/33/AB asansör yönetmelik kapsamında bulunan harmonize EN 81-20 & EN 81-50 standardına uygun olarak, tam kalite güvence sistemi ile monte edilen asansör denetimi sonucu elde edilen belgelendirme işlemidir. Modül H belgesi her sene gözetim gerçekleştirilerek yenilenir. Denetçiler firmaya ait olan montajlarından ve EN 81-20 & EN 81-50 standardına uygun yapılmış herhangi birisine inceleme gerçekleştirir.

    İnceleme neticesinde herhangi bir uygunsuzluk bulunmazsa raporlar onaylanmış kuruluşa gönderilerek belgelendirme işlemleri sonuçlanınca belge basıma geçilir. Eğer uygunsuzluk tespit edilirse, uygunsuzluk giderilerek CMB Danışmanlık vasıtası ile onaylanmış kuruluşa iletilir. Asansörde can güvenliğini tehdit edecek bir durum gözlenirse denetim iptal sürecine gidilir veya tekrar denetim yapılır.

Asansör Modül B+E Belgesi (2014/33/AB)

Modül B+E Nedir ?

     Modül B + E sistemi 2014/33/AB Asansör Yönetmeliği kapsamında uygulanan bir (CE) uygunluk değerlendirme prosedürüdür. Modül B + E Belgesi sistemi Tipe Uygunluk (B) ve Son Kontrol (E) işlemlerini kapsar. Asansör firmalarının mühendislik hizmetleri dış kaynaklı olarak aldıkları bu sistemde, elektrik ve makine mühendisi dış kaynaklı hizmet olarak alınabilir.

Modül B+E Ne İşe Yarar?

     Modül B belgesi ile belli sayıda asansör tipleri yapılabilir. Bu tiplerin dışına çıkılamaz. Bu tipler genellikle Elektrikli Direk (Düz Askı), Elektrikli Endirek (Palangalı) ve Hidrolik Endirek (Semer Karkas)’dır. Firma denetim esnasında her bir tip için asansör göstermek zorundadır. B+E belgesi alan tüm firmaların ISO belgeside alması zorunlu değildir.

Modül B+E Nasıl Çalışır ?

     Modül B + E belgesi birlikte uygulanan bir CE belgesi işlemidir. Modül B ve Modül E birbirinden ayrı kullanılamaz. Asansör firması modül B almadan modül E belgesi alamaz. Ama bu işlemden sonra başka modül B belgeleri alabilir. Modül B belgesinin geçerlilik süresi 5 yıl olup Modül E belgesi her yıl yenilenir ve üç yıllıktır.

    Asansör firması kendisinin belirlemiş olduğu kompenant listesi ve tiplerinin dışına onaylanmış kuruluştan kompanent değişikliği onayı almadan kullanamaz. Gözetimde değiştirmek istediği tipleri ve kompenantları belirtirse değiştirilebilir.

     Modül B + E belgesi en çok kullanılan CE belgesi işlemidir. Firma aylık sabit giderden kurtulup yaptığı iş kadar bedel öder.

Asansör Modül G Belgesi (2014/33/AB)

Modül G Nedir ?

     Modül G Belgesi birim doğrulaması olarak da bilinir. Özet olarak her bir asansöre verilen tekil bir belgedir. Modül B + E belgesi olan firmalar asansöründe risk analizi gerektirecek bir durum olduğunda Modül G belgesi alarak risk analizi işlemini tamamlar. Firmalar Modül G için teknik dosyayı yapmak ve Risk analizini bünyesinde yapmak durumundadır.

Modül G Belgesini Hangi Firmalar Alabilir ?

     Her asansör firması Modül G Belgesi alabilir. Bakım yapan firmalar Hizmet Yeterlilik Belgesi alabilmek için Modül G üzerinden belgelendirme yapabilir. Asansör firmaları montaj yaptıklarında tescillerini (ruhsatlarını) almak için Modül G belgesini kullanabilirler. Modül G belgesi ile tescil (ruhsat) almakta hiçbir sıkıntı yoktur.

Modül G'nin Avantajları Nelerdir?

     Modül G Belgesi, bakım firmalarının TSE/HYB alabilmesi için düşük maliyet sağlar. Modül B+E Belgesi’ne sahip firmalar karşılaştıkları risk analizi durumlarında (alçak tavan, yetersiz kuyu dibi, yetersiz kuyu üstü hacmi vb.) Modül G ile yeşil etiket ve tescillerini alabilirler. Modül B+E kullanan firmalar, belirttikleri malzemelerin dışına çıkmak zorunda kaldıklarında veya sahip olduğu tiplerden farklı bir asansör yaptıklarında Modül G Belgesi ile tescillerini yapabilirler.

     Modül G + Risk Analizi alınması gereken bir durumda kontrol sadece risk bulunan yere değil (makine dairesi alçak tavan ölçüsü vb.) asansörün tamamına yapılır.

Asansör Risk Analizi (2014/33/AB)

Risk Analizi Nedir ?

     Risk analizi sistematik olarak tehlikeleri tanımlama ve tayin etme, riskleri değerlendirme ve risk azaltıcı önlemler tavsiye yöntemidir. (ISO 14798-1). Asansör montajında en sık rastlananlar kümbet üstü, kuyu üstü ve dibi, kapılarda yapılan risk analizleridir.

Hangi Durumlarda Yapılır ?

     Risk analizleri genel bir ifade ile standartta sapma olduğu zaman yapılır. EN 81-1/2 (en 81-20 ve EN 81-50) standardında sapmalar olduğunda risk analizine başvurulabilir. En sık rastlanan risk analizler kümbet üstü yüksekliğinin alçak olması, kuyu dibi yüksekliğinin yetersiz olması ve kuyu üstü güvenlik hacminin az olmasıdır. Risk analizi metodu Risk analizi formu ile dokümana aktarılması ve onaylanması gerekir.

Risk Analizi Onay Metodu Nasıldır ?

     Risk analizi onay metodu iki şekilde sağlanmaktadır. Modül H belgesi ile birlikte tasarım inceleme belgesi ve Modül G belgesi ile risk analizli belgelendirmedir. Diğer modüllerle CE belgesi olan firmalar (Modül B + E , D) risk analizi yapabilmeleri için Modül G belgesi ile belgelendirme işlemi yapmalıdır. Rsik analizinin onaylanması Tasarım inceleme belgesi olan firmalarda firma tarafından, Modül G belgesinde ise onaylanmış kuruluş tarafından onaylanır.

Asansör Tasarım İnceleme Belgesi (2014/33/AB)

Tasarım inceleme belgesi nedir ?

     Modül H1 belgesi sahibi olan firmalar montajını yapmış oldukları asansörlerde standart sapması gereği risk analizi yapmaları gerektiği zaman almaları gereken belge Tasarım inceleme belgesidir. CE belgesini aldığı onaylanmış kuruluş tarafından verilir.

Tasarım İnceleme Belgesini kimler alabilir ?

     Modül H1 belgesi olan firmalar tasarım inceleme belgesi alabilirler. Modül H1 belgesi olmayanlar direkt olarak alamazlar. Asansör firması tasarım inceleme belgesini Modül H1 belgesi aldığı onaylanmış kuruluştan almak zorundadır.

Hangi Risk konularında Tasarım incelem yapılabilir ?

     Genellikle onaylanmış kuruluşlar Makina dairesi kümbet üstü, kabin kapısı, kuyu üstü ve kuyu dibi standart sapmalarında Tasarım inceleme sertifikası verirler.

    Tasarım incelemede alınmış olan CE belgesinin bir sonraki Gözetim Tarihine kadar geçerliliği vardır. Modül H Belgesi olan firmalar için gereklidir. Bir bakıma Risk Analizi gerektiren durumlar için CE belgesi süresince alınan belgedir. Her Risk Analizi durumu için ayrı ayrı alınır. Örneğin kuyu dibi yetersiz ölçü için ayrı, makine dairesi alçak tavanı için ayrı alınır. Asansör tasarım inceleme belgesinde yapılan işlem risk analizidir. Risk analizinin yapılıp onaylanmış kuruluşun yerinde onaylaması gerekir.