ISO 9001:2015

Kalite Yönetim Sistemi

ISO 9001 Nedir ?

       ISO 9000 standart serisi Uluslararası Standartlar Organizasyonu (International Organization for Standardization (ISO)) tarafından 1987 yılında Uluslararası Standart olarak hazırlanmış 1994, 2000 ve 2008’de revize edilmiştir. Standartları her beş yılda bir gözden geçirerek günün koşullarına göre revize etmek ilkesi ile çalışmaları tamamlanan 2015 revizyonu yürürlüğe girmiştir.

       ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi bütün kuruluşlara, hiç bir ayrım gözetilmeksizin uygulanabilen bir yönetim sistemidir. Kuruluşun müşteri ihtiyaç ve beklentilerini belirleme, tanımlama ve karşılamada, uluslararası alanda kabul görmüş bir yönetim biçimidir. ISO 9001 Standardı kuruluşun tüm faaliyetlerini yansıtır. Kuruluş ile birlikte gelişerek değişen ihtiyaçlara cevap verir. Etkin bir Kalite Yönetim Sisteminin şartlarını ortaya koyar. ISO 9001 Sisteminin amacı, hata ve kusurları azaltmak, ortadan kaldırmak ve daha da önemlisi önlemektir. Buradaki temel varsayım, etkin bir kalite yönetim sistemi oluşturulması ve uygulanması halinde, müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak kaliteli ürün ve hizmetler üretileceğidir.

       ISO 9001 sistemi kuruluşların kendilerini geliştirmesi, bir düzen ve disiplin içinde sistematik olarak çalışabilmeleri için uygun bir ortam hazırlar. ISO 9001 reklam ve prestij kazandırmasına ek olarak kuruluşlara yeniden gözden geçirme ve sürekli iyileştirme olgusunu kazandırır.

       ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, günümüzde pek çok kuruluşun uygulamaya koyduğu ve kurumsallaşmada büyük önem arz eden bir standart olması itibariyle oldukça kıymetlidir. Artık büyümekte olan yada günümüz rekabetçi ortam koşullarında, sürekli yenilenerek bir adım öne geçmeyi hedefleyen firmalar için olmazsa olmaz bir sistem haline gelmiştir. Kuruluşlar ISO 9001 kalite belgesini alabilmek için, kalite yönetim sistemlerini tanımlamalı ve işleri tanımlandığı gibi yürütmelidirler. Bu konuda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip personel istihdamı sıkıntılı olduğundan pek çok firma danışmanlık desteği almayı uygun görmektedir. Aylar süren çalışmalar neticesinde işletmelerin kurdukları ISO 9001 sistemi, standardın şartlarını karşılaması durumunda ve yapılan denetimler sonucunda başarılı olunması halinde firmaların ISO 9001 KALİTE BELGESİ almaya hak kazanmalarıyla neticelenmektedir. Sistemin sağlıklı işleyip işlemediği de her yıl yapılan ara denetimlerle ölçülmektedir. Böylece yapılan çalışmaların meyvesi olarak kuruluşların kaliteli ürün yada hizmet ürettiği ISO 9001 belgesiyle ispatlanmış olur.

       Kuruluşların karşılaştığı zorlukların yıllar içinde farklılık göstermesi, küreselleşmeye paralel olarak tedarik zincirindeki faaliyetlerin daha karmaşık hale gelmesi, kuruluşların iş yapma metotlarının değişmesi, müşterilerin ve ilgili tüm tarafların beklentilerinin artması, bilgi erişiminin kolaylaşması ve günümüz toplumunun sesinin daha güçlü çıkması revizyon ihtiyacını gündeme getirmiştir. Bu çerçevede ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi standardı, ISO tarafından Eylül 2015’te yayımlanmış; Türk Standartları Enstitüsü tarafından ise Ocak 2016’da Türk Standardı (TS EN 9001:2015) olarak yayımlanmıştır.

TS EN ISO 9001:2015 Versiyonundaki Başlıca Farklılıklar Nelerdir ?

       Yeni versiyonda, üst düzey liderlik ,taahhüt, uyum, amaç, karşılaşılan risk ve fırsatlar üzerine özellikle vurgu yapılmakta, yasal şartlar, rekabetçi pazar, teknoloji, sosyal – kültürel – ekonomik çevreler, kuruluşun kültürü, bilgisi, performansı gibi hususlar kuruluşun bağlamının anlaşılmasında rol oynamaktadır.

      En fark edilebilir değişiklik standardın yeni yüksek seviyeli (HLS) yapısıdır. Bu yapı, çoklu yönetim sistemi kullanan kuruluşların yönetim sistemlerinin entegrasyonunu kolaylaştırmasını sağlamaktadır.

       Diğer bir değişiklik ise standardın risk tabanlı yaklaşım üzerine odaklanmasıdır. Bu yaklaşım her zaman standardın bir parçası olmasına rağmen, yeni versiyonda daha belirgin hale getirilmiştir.

TS EN ISO 9001:2015 versiyonu farklılıkları:

  • Yüksek seviyeli yapının (HLS) benimsenmesi,
  • Proses yaklaşımının daha iyi anlaşılması ve uygulanmasını desteklemek amacıyla risk tabanlı yaklaşıma yönelik belirgin bir şart içermesi,
  • Daha az kuralla belirlenmiş şartların olması,
  • Dokümanlar üzerinde daha az vurgu yapılması,
  • Hizmetler için arttırılmış uygulanabilirliğin olması,
  • Kalite yönetim sisteminin sınırlarını tanımlama için bir şart içermesi,
  • Kurumsal yapıya vurgu yapılması,
  • Liderlik üzerine arttırılmış vurgu yapılması
  • Müşteri memnuniyetini arttırmaya yönelik istenen çıktılara ulaşma ile ilgili daha fazla vurgu olması

TS EN ISO 9001:2015 Versiyonunun Faydaları Nelerdir ?

  • Liderlik katılımı,
  • Yapılandırılmış bir biçimde organizasyonel riskler ve fırsatlara değinme,
  • Çevre, İş sağlığı ve güvenliği veya iş sürekliliği gibi özellikle çoklu yönetim sistemleri kullanan kuruluşlar için yararlı olacak sadeleştirilmiş bir dil, alışılmış bir yapı ve terimleri kullanması,
  • Tedarik zincirinin daha etkin kullanımına yönelik uygulamaların olması,
  • Hizmet ve bilgi tabanlı faaliyet gösteren kuruluşlar için daha kullanıcı dostu olması.

ISO 9001 Standardı'nı Kimler Kullanabilir/Uygulayabilir ?

       ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardı‘nın bütün gereklilikleri genel olup, tiplerine, büyüklüklerine ve sağladıkları ürün veya hizmetlere bakılmaksızın bütün kuruluşlara uygulanabilir olması amaçlanmıştır. Bu sebeple sürekli iyileştirmeyi amaç edinmiş, etkin bir Kalite Yönetim Sistemi oluşturmak isteyen tüm kuruluşlarca uygulanabilir. Bu konuda sektör veya ölçek olarak bir kısıtlama bulunmamaktadır.